"Finlands alkoholpolitik lyckades"

Effekterna av den finska skattesänkningen på alkohol i våras har inte alls blivit så negativa som de beskrivits i svenska medier. Det menar Esa Österberg, en av Finlands främsta alkoholforskare.

Finland sänkte skatterna på alkohol två månader innan Estland blev medlem i EU för att motverka en kraftig ökning av privatinförseln och kriminalitet.

– Det har inte hämtats så mycket alkohol från Estland som man trodde att det skulle göra och det har inte uppstått någon grå eller svart marknad i Finland, så vi har nog lyckats ganska bra, säger Esa Österberg.

Fruktade en svart marknad
I och med Estlands EU-inträde 1 maj i år räknade den finska staten med att privatinförseln från lågprislandet skulle stiga kraftigt och med privatinförseln skulle också en svart marknad med organiserad brottslighet växa fram om man inte sänkte skatten på alkohol. Nu tycks det som om skattesänkningen hindrat den utvecklingen.

Samtidigt som Systembolagets försäljning rasar i Sverige har den finska skattesänkningen i mars inneburit att finska systembolaget Alkos ställning har stärkts.

– Alko säljer nu ungefär tio procent mer alkohol än vad man gjorde före skattesänkningen, säger Esa Österberg.

Konsumtionen och skadorna ökade
Skattesänkningen har gjort att alkoholkonsumtionen stigit med 15 procent och alkoholskadorna har ökat. Men enligt den finske alkoholforskaren Esa Österberg skulle alternativet, det vill säga en kraftigt ökad privatinförsel, gett samma konsumtionsökning.

Han tror att en svensk skattesänkning får betydelse både för Systembolaget och privatinförseln.

– Jag tror att den 40-procentssänkning som Kent Härstedts kommitté har föreslagit skulle få en ganska stor betydelse, säger han.

Ökning av resandet uteblev
Före den finska skattesänkningen var det estniska alkoholpriserna långt under de finska och effekterna av skattesänkningen i våras kan också avläsas i resandeströmmen till Estland.

– Efter skattesänkningen har inte resandet ökat. Det tror jag är en indikator på att skattepolitiken var ganska lyckad, säger Esa Österberg, finsk alkoholforskare.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".