Kommunalval i Brasilien

På söndagen väljer över 100 miljoner brasilianare nära 6 000 nya borgmästare och tio gånger så många fullmäktigeledamöter. Men det gigantiska kommunalvalet är också en betygsättning av president Inacio Lula da Silvas snart två år vid makten.

För Lula kommer kommunalvalen lämpligt.

Sedan Brasiliens ekonomi, efter år av stagnation, nu äntligen har börjat växa, fyra och en halv procent i år, så har även Lulas popularitet ökat och det efter månader av tillbakagång.

Lula väntas göra bra val
Allt tyder också på att Lulas arbetarparti, PT, kommer att göra ett bra val.

Många bedömare tror att PT kan vinna en tredjedel av alla borgmästarposter, det vill säga omkring 1 800 vilket ska jämföras med de 200 borgmästare som PT har idag.

Det vore en enastående framgång inte minst med tanke på att det i de brasilianska kommunalvalen oftast är lokala frågor som är avgörande och inte minst de lokala maktstrukturerna med traditionella eliter som styr sina domaner nästan som feodalherrar.

En sådan framgång för PT skulle vara början till ett brott med denna ålderdomliga och korrupta politiska kultur.

Viktiga motgångar väntas
Men förmodligen kommer Lulas seger ändå att rymma en bitter bismak.

För i den viktigaste kommunen av alla, det vill säga São Paolo, Brasiliens ekonomiska och finansiella centrum med över 10 miljoner invånare så tyder det mesta pa att PT kommer att förlora.

En förlust som svider extra mycket eftersom den nuvarande borgmästaren, Marta Suplicy, är medlem i Arbetarpartiet och nära medarbetare till Lula.

Valutgången i São Paolo brukar också vara en fingervisning om hur det kommande presidentvalet ska gå.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista