Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östros: Utländska studenter ska betala

Publicerat söndag 3 oktober 2004 kl 10.44

Utbildningsminister Thomas Östros kommer inom en månad att tillsätta en utredning om avgiftsbelagd utbildning för utomeuropeiska studenter.

Fler utländska studenter än någonsin läser vid svenska universitet och högskolor. De lockas hit med gratis undervisning på engelska, visar en ny rapport från Högskoleverket. Det här kan öppna för att börja ta ut avgifter av utomeuropeiska studenter.

– Att ha avgifter för svenska studenter skulle öka den sociala snedrekryteringen men lika självklart är det att Sverige inte orkar med att betala för Kinas utbildningsbehov. Särskilt de kineser som har fått en kraftigt ökad levnadsstandard och skickar ut sina ungdomar att studera. De måste naturligtvis få betala för sin utbildning, säger Thomas Östros.

Regeringen vill ha fler
Förra året var 13 procent av nybörjarna på högskolan utländska studenter. Att det är gratis utbildning och att många kurser hålls på engelska lockar hit dem. Det här går i linje med regeringens intentioner att öka andelen utländska studenter.

Europeiska studenter går på utbytesprogram och studerar gratis på universitet runt om i Europa. Men utbildningsminister Thomas Östros tycker det är fel att andra studenter, alltså de som kommer från länder utanför Europa också får sin utbildning gratis i Sverige.

Ministern har bytt fot
Thomas Östros har tidigare varit en hårdnackad motståndare till avgifter för utomeuropeiska studenter men han ändrade uppfattning efter att EU utvidgades och när allt fler asiatiska studenter började studera gratis i Sverige.

I dag vet ingen exakt hur stor den gruppen är men det handlar om ungefär 1 300 studenter per år.

Thomas Östros är också öppen för en eventuell kvotering av antalet utomeuropeiska studenter i framtiden.

– Jag tror inte kvotering i sig är ett lämpligt verktyg men det är klart att ökar antalet utländska studenter från utomeuropeiska länder som studerar gratis i Sverige så kommer vi naturligtvis också att vara tvungna att agera för att minska. Det får ju inte hota svenska studenters möjligheter att studera. Vi ska ge möjligeter att ta ut avgift för det, då löser vi det problemet. Därför följer vi det här väldigt noggrant nu, säger han.

Studentförbunden skeptiska
Även lärosätena är positiva till att ta ut avgifter från utomeuropeiska studenter. Sveriges förenade studentförbund, SFS, är däremot helt emot att ta ut avgifter av vissa studenter.

Tobias Smedberg, ordförande för SFS, anser att studenterna bör ses som en resurs för framtiden och inte en kostnad.

– Jag menar att utbildningen också gynnar hela samhället och inte går att ses som en produkt. För att bevara den synen så måste vi ha en avgiftsfri högskola. Dessutom är det någonting som tillför väldigt för landet att få hit utomeuropeiska studenter. Därför är det värt att betala den lilla summa som det faktiskt är att få hit den lilla gruppen av studenter, säger Tobias Smedberg på SFS.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".