Ericsson missar mobilboom i Kirgizistan

Trots att telekomföretaget Ericssons ledning brukar tala om utvecklingsländerna som företagets stora framtidsmarknader lämnade Ericsson för ett par år sedan Kirgizistan i före detta Sovjetunionen.

Detta sedan man hade misslyckats med att få betalt för utrustning som företaget hade levererat. I stället tar nu kinesiska konkurrenter över markanden för mobilsystem på den snabbt växande marknaden.

På det gamla statliga centralvaruhuset i Kirgizistans huvudstad Bisjkek är det numera fullt av småbutiker som säljer mobiltelefoner. Försäljarna har mycket att göra eftersom antalet mobilanvändare i landet varje år ökar med 50 procent.

Roma Dydychénko läser till läkare och skaffade själv mobiltelefon för ungefär ett år sedan och han får fler och fler att ringa till.

– Så sent som för ett år sedan så hade ingen av mina kurskamrater mobiltelefon men nu har ungefär varannan skaffat sig det, berättar Roma Dydychénko.

Snabb ökning närmsta åren
Fortfarande har bara var tjugonde invånare i Kirgizistan mobiltelefon. Oleg Zjerebko, som är ordförande för telekomoperatörernas samarbetsförbund i Kirgizistan, tror därför att tillväxten kommer att ligga på samma höga nivå åtminstone i tre eller fyra år till.

– Det är den gradvis förbättrade levnadsstandarden som gör att antalet abonnenter växer så kraftigt nu och de närmaste åren. Sedan kommer tillväxten att fortsätta i lugnare takt, säger Oleg Zjerebko.

Det här borde vara en drömmarknad för företag som Ericsson som säljer utrustning till mobilnäten.

Vid varje tillfälle som ges så betonar också Ericssons ledning att det är från utvecklingsländerna som vinsterna ska komma i framtiden.

Problem för Ericsson
I just Kirgizistan har dock Ericsson haft stora problem. Kring millennieskiftet lade bolaget ner sitt kontor i landet.

Enligt uppgift till Ekot berodde det på att Ericsson hade misslyckats med att få betalt för den utrustning som bolaget redan hade levererat till landets största operatör Bitel.

Många vittnar om att det är svårt att göra affärer i landet. Anledningen är att rättsosäkerheten fortfarande är stor och att det ofta är avgörande med goda politiska kontakter.

Kinesiskt sämre men billigare
När operatören Bitel nu växer med 20 000 abonnenter i månaden så gör bolaget det med utrustning från grannlandet Kina istället för svenska Ericsson. Även den nyaste av landets tre operatörer använder sig till största delen av kinesisk utrustning.

– Utrustningen från europeiska leverantörer som Ericsson är fortfarande bättre än den kinesiska. För våra förhållanden är det dock för dyrt med service och vidareutveckling av europeisk utrustning. Det gör att operatörerna gärna väljer billigare kinesiska alternativ, säger Oleg Zjerebko, som är ordförande för telekomoperatörernas samarbetsförbund i Kirgizistan.

Kalle Nilsson, Bisjkek

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".