Snöoväder i New York-trakten, USA, tidigare i år. Foto: Peter Carr/Scanpix

Mer extremt väder att vänta i världen

1:26 min

Extrema väderhändelser har ökat i alla världsdelar och än värre väder är att vänta på grund av klimatförändringarnas effekter. Det visar en rapport av FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC som presenterats i dag.

För första gången visar klimatpanelen på tydliga kopplingar mellan klimatförändringarna och extrema väderhändelser och dess effekter.

Riktigt heta värmeböljor som tidigare bara inträffat var 20:e år bedöms att i framtiden istället dra fram så ofta som vart annat eller var tredje år i vissa delar av världen.

Kraftiga översvämningar som inte minst hotar livsmedelsförsörjningen för många människor kommer också att bli fler. Likaså kommer styrkan på de tropiska cyklonerna blir kraftigare.

Det är den dystra framtiden som visas upp i klimatpanelens rapport som presenteras vid ett möte i Uganda i dag. SMHI-forskaren Lars Bärring är på plats.

– För första gången så har det gjorts en gedigen utvärdering av klimatextremer. Tidigare har FN:s klimatpanel gjort motsvarande utvärderingar men då har fokus varit på medelförhållande, som till exempel årsmedeltemperaturer, och har inte med samma säkerhet och tyngd kunnat komma med samma slutsatser om väderextremer, säger Lars Bärring forskare vid SMHI som är på plats på klimatpanelens möte i Uganda i dag.

Befolkningsökningen och den stora inflyttningen till redan utsatta områden och städer innebär också att det är allt fler som kommer att drabbas av väderkatastroferna.

Att planera och bygga samhällen som är mer motståndskraftiga, resilienta, för ett värre väder är därför viktigt enligt klimatpanelen. Både för att samhällena ska vara bättre skyddade för oväder och för att kunna återhämta sig bättre när till katastrofen redan har inträffat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista