Vapenvilan bryts menar Sudans regering

Sudans regering anklagar rebellerna i Darfur-provinsen för att återigen bryta vapenvilan som råder, efter attacker mot två städer i norra Darfur.

På måndagen ska observatörer från den Afrikanska Unionen, AU, redogöra för alla brott mot vapenvilan som de har upptäckt.

För varje dag så ökar rebellerna i antal, när arga, unga män söker sig till rebellgrupperna som går under samlingsnamnet Tora-Bora. Nykomlingarna är ute efter hämnd på den arabiska milis som förstört deras hem och mördat deras släktingar. 

Vapenvila följs inte
Att båda parter, regering och rebeller skrev under ett avtal om vapenvila i början av april, har inte någon större betydelse. Striderna fortsätter men nu i mindre omfattning och riktade mot enstaka mål som polisstationer eller byar där rebellerna har sin hemvist.

Sudans regering anklagar rebellsidan för att ha brutit vapenvilan 167 gånger och rebellerna har en liknande siffra för regeringssidan. 

Bensin fattas till armén
På måndagen kommer att AU, Afrikanska unionens observatörer att redogöra för hur många brott de har listade om nu parterna kommer till grannlandet Tchads huvudstad för att ta del av rapporten.

AU, som är den enda organisation som har tillåtits att ha trupper i Sudan, 300 man, har hela tiden motarbetats av Sudans armé.

Det finns ingen bensin, när de ska ut på uppdrag. De får absolut inte använda sina vapen mot angripare eller för att skydda flyktingar mot angripare. 

Folk finns men materiel saknas
Nu kommer Sudan att tillåta ytterligare 3 000 man som en eftergift till FN-resolutionen men deras enda mandat blir att skydda flyktingläger.

AU har ännu inte sagt när och hur många trupper de kan tänkas sätta in i Sudan.

Villiga soldater finns men problemet är att de saknar uniformer, tält, bilar och annan utrustning och pengar.

Därför blir en afrikansk militärinsats helt beroende av västvärldens givarvilja.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".