Vårdföretagarna inleder granskning av Carema

1:32 min

Efter larmrapporterna om vanvård inom äldrevården inleder nu branschorganisationen Vårdföretagarna en granskning av företaget Carema Care.

Avsikten är att ta reda på om bolaget avvikit från organisationens etiska regler. Vårdföretagarna vill också ha en lag om stärkt meddelarskydd för personal i privata vårdbolag, säger styrelseordförande Göran Fredriksson.

– Etiska riktlinjer handlar egentligen väldigt enkelt om att man ska uppträda på ett etiskt sätt i sin verksamhet, säger han.

– Alltifrån att man ska vara laglydig och betala sina skatter och avgifter till, vilket ju naturligtvis är det allra viktigaste, att man ska ha ett omhändertagande av patienten, kunden, brukaren, som är värdigt och präglas av ett empatiskt synsätt.

Men i vilken utsträckning Carema Care brustit i sin efterlevnad av dessa etiska riktlinjer, eller om företaget brutit mot dem överhuvud taget, vill Göran Fredriksson inte uttala sig om i dag.

Det som han däremot kan säga redan nu är att Vårdföretagarna vill se en ny lag om meddelarskydd i privata vård- och omsorgsföretag. Anställda ska alltså kunna berätta för media om missförhållanden utan att arbetsgivaren får eftersöka vem som är källan.

Men resten får alltså granskningen inleds redan nästa vecka visa. Fakta ska då upp på bordet och är misstagen allvarliga och många kan Carema Care uteslutas.

Efter presskonferensens slut anslöt sig också vårdföretaget självt, Carema Care, i form av kommunikatören Lotta Mårtensson, som välkomnar granskningen.

– Vi är positiva till det, för vi är ödmjuka inför att de senaste tidens händelser har påverkat branschen negativt, så vi välkomnar den här granskningen liksom annan granskning.

Men räds du granskningen?

– Nej, vi räds inte granskningen, vi vill vara öppna och transparanta, säger Lotta Mårtensson, kommunikatör på Carema Care.

Josef Björklund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista