Fransk förvirring om gisslan i Irak

I Frankrike är förvirringen stor om vad som händer med den franska gisslan i Irak.

På högsta ort är man rädd för att det misslyckade försöket i fredags att få de två journalisterna fria ska försvåra myndigheternas ansträngningar att få loss dem.

Både president Jacques Chirac och utrikesminister Michel Barnier har uttryckt oro för att misslyckandet att få journalisterna fria som organiserats av den franske parlamentarikern Didier Julia, ska få allvarliga följder.

Presskonferens floppade
Didier Julia, som förhandlat på eget initiativ, utlyste i fredags kväll en presskonferens i Damaskus i Syrien.

Där skulle han visa upp de två kidnappade journalisterna och deras syriske chaufför. Men presskonferensen blev ett fiasko, varken journalisterna eller parlamentarikerns medarbetare som skulle fört dem från Irak till Syrien fanns på plats.

I stället skyllde Didier Julia på amerikanarna som han sa hade satt upp vägspärrar och bombat konvojen med gisslan. Sex personer skulle ha dödats men journalisterna uppgavs vara helskinnade.

Den amerikanska armén dementerade omgående.

Högerextrema kontakter
Parlamentarikerns medarbetare som skulle föra gisslan till Syrien har ett tvivelaktigt förflutet, bland annat har han varit säkerhetsansvarig i extremhögerns parti Front National som leds av Le Pen.

Medarbetaren, liksom Didier Julia, hade också goda kontakter med Saddam Husseins regim.

Skriver om manipulation
På söndagen kommer den franska tidningen le Journal du Dimanche med nya spektakulära påståenden. Tidningen skriver att parlamentarikern och hans medarbetare manipulerats av syriska underrättelsetjänsten.

I den härva av rykten, halvsanningar och lögner som avlöst varandra under de senaste dagarna är det en sak som är säker och det är att gisslan ännu inte är fri.

Britt Norée, Paris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".