Kerry leder

I USA har har den demokratiske utmanaren John Kerry har nu tagit ledningen över George Bush i kampen om presidentposten, åtminstone enligt den första större mätning som gjorts efter valduellen.

I tidskriftens Newsweeks mätning får Kerry stöd av 49 procent av de tillfrågade medan 46 procent planerar att rösta på Bush.

Med mindre än en månad kvar till valet så har John Kerry efter en trög period i kampanjandet och nedslående opinionsmätningar uppenbarligen fått lite medvind.

Det handlar visserligen bara om en av de regelbundna mätningar som görs inför valet men i kombination med de goda recensioner som Kerry fick både av väljare och experter för sin insats i torsdagens presidentvalsdebatt, så tror och hoppas demokraterna på att tendensen ska hålla i sig och att deras kandidat är att på väg att vända opinionen.

I praktiken väger det jämnt
Newsweeks mätning visa alltså en uppgång och ett litet övertag för Kerry men med tanke på den statistiska felmarginalen, så rör det sig egentligen nu om ett helt jämnt läge.

Eftersom valet är långt ifrån avgjort så väntar sig de flesta ett uppskruvat tonläge i valrörelsen, med tuffare angrepp i valfilmer.

Dessutom kommer de återstående debatterna närmast natten till onsdag mellan vicepresidentkandidaterna Dick Cheney och John Edwards, få stor betydelse.

Kändisar på turné mot Bush
Partierna får också hjälp utifrån, inte minst från kulturvärlden, i veckan startade Bruce Springsteen och andra kända artister sin Vote for change-turné i ett försök att påverkar väljarna att rösta bort George Bush.

I helgen genomförs den första uttalat konservativa filmfestivalen i Hollywood, där ett av huvudnumren är en dokumentärfilm som går till hårt motangrepp mot vänsterdebattören och filmaren Michael Moore och hans Bushkritiska film Fahrenheit 911.

Men frågan för dem och för övriga kampanjaktiva är naturligtvis om de bara talar till de redan frälsta eller om de kan locka över anängare och framför allt övertyga den grupp väljare som ännu inte har bestämt sig.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".