Ges ofta i onödan.

Vanligt att äldre får medicin i onödan

Många äldre får läkemedel som inte är bra att kombinera med varandra och de får ofta för många mediciner. Det leder till onödigt lidande för patienten och rent samhällsekonomiskt är det också en förlust, visar en ny studie från Socialstyrelsen som presenteras på måndagen.

– Tidigare har man inte haft några siffror på det utan man har haft på känn, kan man väl säga, att det har varit ett stort antal olämpliga kombinationer. Nu kan man på ett enkelt sätt fastställa hur stor andel olämpliga kombinationer som finns. Då är det ju lättare att kunna göra någonting åt det, säger projektledaren Karin Hedner.

Även tidigare undersökningar har visat att det skrivs ut för mycket mediciner till äldre och den här studien från Socialstyrelsen visar att det fortfarande är så.

Var fjärde tar olämplig medicin
I studien ingick 240 personer runt om i landet, 86 till 105 år gamla, och de använde i genomsnitt nio olika läkemedel per person, vilket är en för hög siffra. enligt Socialstyrelsen.

Siffran förvånar Karin Hedner eftersom problemet tidigare uppmärksammats. Det som också är anmärkningsvärt är att mer än var fjärde patient hade läkemedel som inte bör kombineras med varandra för att de ger onödiga bieffekter, som förvirring och oro till exempel.

Sex procent hade läkemedel som absolut inte ska kombineras eftersom det kan ge svåra biverkningar.

Kostsamt för samhället
Förutom att bieffekterna orsaker ett onödigt lidande för patienten så blir det också en ökad samhällsekonomisk kostnad eftersom en del behöver åka in på sjukhus på grund av biverkningarna.

Ungefär 10 till 20 procent av de akuta inläggningarna av äldre på sjukhus beräknas bero på det.

Varför skriver läkarna egentligen ut olämpliga läkemedel?

– Det kan man naturligtvis mest spekulera i men en vanlig anledning är att läkarna som skriver ut läkemedlen inte tar sig tillräckligt mycket tid till att sätta sig in i patientens samlade läkemedelsbehandling. Det görs heller inte någon regelbunden uppföljning av patientens samlade läkemedelsbehandling, säger Karin Hedner.

Behövs det inte hårdare riktlinjer för hur läkarna ska gå till väga?

– De riktlinjer som finns är ju hållna i ganska generella termer i hälso- och sjukvårdslagen. Vi överväger nu, när de föreskrifterna ska omarbetas, om man där ska lägga in en passus om behovet av regelbunden och systematisk uppföljning av den samlade läkemedelsbehandlingen för varje patient. Någon sådan detaljerad föreskrift finns inte idag, säger Karin Hedner vid Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Malmö.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".