Högerpartiet PP valets stora segrare i Spanien

1:41 min

Det spanska valet slutade som förutspått med storseger för högerpartiet PP och de sittande socialisterna har erkänt sig besegrade.

Det var förstås en mycket nöjd partiledare och blivande premiärminister Mariano Rajoy som talade till spanjorerna i gårkväll.

– Det kommer inte att bli några mirakel. Det har vi inte lovat, men hårt arbete brukar ge resultat, sa den nye spanske ledaren Mariano Rajoy, äntligen på toppen av makten men med den värsta krisen på trettio år att hantera.

Ödmjukhet och kompromisser, en kamp för alla var budskapet. Spanien måste återvinna respekten i Bryssel och Frankfurt, sa han också.

En ny etapp inleds efter nästan åtta år med en socialistregering. Mariano Rajoy är 56 år, jurist, men hans liv har varit politiken. Han är inte känd för att vara så karismatisk, men är nu beredd att försöka leda spanjorerna ur arbetslöshet, skulder och bristande framtidstro.

Högerpartiet PP fick egen majoritet i parlamentet. Därmed kan det driva igenom hårda sparpaket, ändrade arbetsmarknadsregler och privatiseringar.

Spaniens många självständiga regioner måste skärpa sig och minska utgifterna, var också Rajoys budskap igår.

Den 20 december kommer den nye premiärministern att sväras in. Tills dess styr Zapatero, som väntas vara med på nästa EU-toppmöte i december.

Socialisterna straffades ut. PP vann, men också många småpartier tycks få lite fler platser i parlamentet.

Alice Petrén, Madrid

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista