Ståltullar får ros och ris i USA

President Bushs beslut att införa ståltullar hyllas inte oväntat av den amerikanska stålindustrin och den amerikanska fackföreningsrörelsen. Men även i USA finns kritiker - både bland de som är oroliga att Bush äventyrar koalitionen mot terrorismen och bland de som tycker att han inte gick tillräckligt långt.
Den amerikanska stålindustrin håller på att drunkna 40 meter från kusten och Bush kastar ut ett rep som är 30 meter långt, sa en demokratisk politiker som anser att presidentens ståltullar inte går tillräckligt långt. Men denna kritik är inte representativ, de flesta tullförespråkare är nöjda med beslutet och anser att Bush gjorde klokt i att prioritera krisen inom den amerikanska stålindustrin framför känsliga internationella relationer. Men bland Bushs säkerhetrådgivare finns en oro för hur ståltullarna kan komma att påverka USAs position i världen, Bushs rykte som frihandelsentusiast och inte minst: koalitionen mot terrorismen - särskilt tullarna följer på USAs avvisande av Kyotoprotokollet och ABM-avtalet och Bushs tuffa tal om ondskans axelmakter. Ekonomiska bedömare varnar också för att ståltullarna kan dämpa den ekonomiska återhämntningen i USA. Så sent som för ett par veckor sedan sa USAs handelsansvarige Robert Zoellick att tullar inte är något annat än en skattehöjning som skadar låginkomstttagare. Tullarna kommer att leda till höjda stålpriser, bilindustrin påverkas, konsumenterna blir lidande. Kritiker menar också att tullarna är ett slags konstgjord andning för stålindustrin som i själva verket behöver moderniseras och rationaliseras - tullarna kommer att göra mer skada än nytta på lång sikt, detta bygger inte på någon sund ekonomisk analys, säger de och beskyller Bush för politiskt kalkylerande och ett flirtande med ståltater. De som tjänar mest på tullarna är delstater som West Virigina, Pennsylvania och Ohio - samtliga viktiga i höstens kongressval. Cecilia Uddén, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".