Richard Axel och Linda B Buck får årets nobelpris i medicin.

Medicinpriset till amerikanska forskare

Årets Nobelpris i medicin tilldelas de båda amerikanerna Richard Axel och Linda B Buck. De får priset för sina upptäckter av luktreceptorer och luktsinnets organisation enligt Karolinska institutets Nobelförsamling.

Axel och Buck publicerade 1991 tillsammans ett grundläggande arbete om den mycket stora familjen av så kallade luktreceptorgener.

Visade hur luktsinnet fungerar
De har sedan arbetat parallellt och oberoende av varandra och har i flera arbeten klarlagt hur luktsystemet fungerar, från molekylär nivå till hur cellerna är organiserade.

Axel och Buck har visat att tre procent av våra gener används för att producera de olika luktreceptorerna. Därmed blev luktsinnet det första sinnessystem vars funktion kartlades främst med molekylär teknik.

– Genom de här upptäckterna förstår vi nu hur människokroppen fungerar. Vad gäller praktisk betydelse är jag övertygad om att det kommer, säger Göran Hansson ordförande i Nobelkommittén.

Verksamma i USA
Richard Axel, född 1946 i New York i USA, är verksam vid Howard Hughes Medical Institute vid Colombia University.

Linda B Buck, född 1947 i Seattle i delstaten Washington, arbetar vid Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle.

Nobelpriset uppgår till 10 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".