Motståndsarmé ökar trycket mot Syriens regim

2:05 min

Det väpnade motståndet mot den syriska regimen ökar och politiker varnar nu att landet skulle kunna dras in i inbördeskrig. "Den fria syriska armén", som består av avhoppade soldater, säger sig ha utfört flera attacker mot mål inne i Syrien.

– Varje dag kommer nya desertörer, i alla de regioner där man skjutit mot demonstranterna. I går var det fler än 70 personer som gick över från armén till oss, säger Ammar al-Wawi, en av befälhavarna i ”den fria syriska armén”, som själv har deserterat.

På gruppens hemsida finns bilder och filmer där den tagit på sig ansvaret för attacker inne i Syrien.

”Den fria syriska armén” säger sig ha tusentals beväpnade medlemmar, men siffran varierar från några få tusen till så många som 25 000.

– Den senaste tiden har vi angripit mer strategiska mål, säger Ammar al-Wawi.

– Som då vi gjorde en operation mot flygvapnets underrättelsetjänst häromdagen. Det är en plats där man slaktar civila och en mötesplats för ligister från Hizbollah och Iran som stödjer den syriska regimen. Det var också ett viktigt mål eftersom den underrättelsetjänsten ansvarar direkt för presidentens säkerhet och för dödandet av fredliga demonstranter, säger Ammar al-Wawi.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton, liksom Rysslands Sergej Lavrov, har varnat för att situationen i Syrien kan utvecklas till ett inbördeskrig, medan Storbritanniens William Hague uppmanat till fredliga protester.

Den syriska regimen säger att den kämpar mot beväpnade terrorister. Men ”den fria syriska armén” anser inte att risken för inbördeskrig ökat.

– Det finns inget inbördeskrig, problemet är mellan regimen och folket. Om Bashar al-Assad lämnar makten blir allt som det var förr i Syrien, och talet om inbördeskrig är något som regimen har skapat, precis som man gjorde när man började prata om beväpnade terrorister och beväpnade grupper, säger Ammar al-Wawi.

Katja Magnusson, Istanbul Firas Jonblat

Ekot i samarbete med SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista