Norsk säkerhetstjänst vill skärpa terrorlag

1:06 min

Den norska polisens säkerhetstjänst vill ha större befogenheter att registrera politisk och religiös aktivitet i jakten på soloterrorister, skriver den norska tidningen Verdens Gang i dag.

Det är i två hemligstämplade brev till Justitiedepartementet som den norska polisens säkerhetstjänst, PST, begär att centrala delar av terrorlagarna ändras, enligt Verdens Gang.

Bland annat vill PST göra det möjligt att införa en mer systematisk kartläggning och registrering av hatpropaganda på internet.

Dessutom vill PST få till en uppluckring av de stränga sekretessregler som infördes efter en övervakningsskandal på 1990-talet då det avslöjades att en norsk politiker hade stått under bevakning.

Enligt tidningen så vill PST också uppmärksamma Justitiedepartementet på de barriärer som finns mellan landets säkerhetstjänst och underrättelsetjänst.

I fredags rapporterade den danska säkerhets- och underrättelsetjänsten att man med anledning av terrorattacken i Norge ökar sitt fokus på radikala miljöer och extremistiska individer. Bland annat kommer man att förbättra kontrollen av internet och vem som köper gödsel. Detta för att förhindra att man får en dansk Breivik.

Jenny Sanner Roosqvist, Helsingfors

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista