Fina franska ostar dyra i Norge

I Norge är lantbrukarna bekymrade över den ökade importen av produkter från EU. Trots höga tullar på varor från EU så har importen fördubblats dom senaste tio åren, visar nya siffror.
Dom norska lantbruksprodukterna skyddas genom höga tullsatser på importerade varor. Men trots det har importen från EU fördubblats under tio år till 12 miljarder norska kronor förra året. Exporten har inte ökat i samma takt, siffran har legat stilla på cirka 3 miljarder de senaste åren. Det är bland annat franska ostar som norrmännen bli alltmer förförda av och de är beredda att betala trots höga priser. Varor som fransk Chevre och italiensk Parmaskinka är svåra att hitta i vanliga livsmedelsbutiker. Men fransmannen Pierre Xavier Chinja som driver en delikatessbutik i Oslo märker ett allt större intresse för europeiska produkter i takt med att norrmännen reser mer. Marknaden är ny säger han men den växer kraftigt. Tullsatserna är absurda, tycker han. För Parmaskinka som kostar 80 norska kronor kilot att köpa in betalar han 160 kronor i tullavgift. Och kilopriset i butiken blir nästan dubbelt så högt som i Sverige. Den norska regeringen förhandlar nu med EU om tullsatserna och dom norska bönderna hoppas att den inte ska ge vika en milimeter. Beatrice Janzon, Oslo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".