Karta visar oegentligheter inför ryska valet

1:53 min

Köpta väljare, ensidig valreklam eller putsning av valresultatet. Mycket tyder på att parlamentsvalet i Ryssland den 4 december inte kommer att gå helt rätt till. Men makten har ögonen på sig. En del av fusket anmäls och publiceras på en stor Rysslandskarta på nätet: Överträdelsekartan.

– Ni har ringt till heta linjen för Överträdelsekartan inför valet. Vänta på svar och lämna sedan er rapport, säger telefonsvararrösten.

Över 2 000 personer runtom i Ryssland har ringt.

Det handlar om anställda som uppmanas att rösta för ett visst parti, om löften om en viss summa pengar eller förmån för en viss slags röst eller om ensidig rapportering i statlig tv till förmån för ett parti.

– Alla medel används för att uppnå en viss andel av rösterna, säger Grigorij Melkonjants, vice chef på Golos, den oberoende valobservatörsorganisation som driver den så kallade Överträdelsekartan.

Rapporter kommer från alla partier som ställer upp i valet, men ett parti märks särskilt: Enade Ryssland, det parti som leds av premiärminister Vladimir Putin och vars lista inför parlamentsvalet toppas av president Dmitrij Medvedev.

Opinionsmätningarna talar om att stödet för partiet sjunker och på Golos ser man ett tydligt samband. Med vikande stöd blir också ojuste metoder vanligare.

Grigorij Melkonjants tror att deras jobb gör att valet blir mer genomskinligt och därmed mer rättvist. Men Lev Gudkov, direktör för opinionsinstitutet Levada center, är övertygad om att Enade Ryssland får det resultat de behöver.

Räcker inte valresultatet till, ja då putsar man till det vid själva rösträkningen. För ute i regionerna är man mån om att rapportera in det som Kreml vill höra, säger Lev Gudkov

Johanna Melén, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista