Barns gallskrik ska få vuxna att lyssna

Hur mycket bryr sig makthavare egentligen om vad barn tycker och tänker? I dag på Internationella barndagen hade tidningen Kamratposten uppmanat alla barn och ungdomar att gå ut på skolgårdarna klockan 12 och gallskrika för att få vuxenvärlden att lyssna.

– Allihopa kom igen nu!

Efter denna uppmaning fylldes skolgården vid Rönnbyskolan i Västerås av ett mäktigt unisont  och utdraget skrik.

Eleverna hade full koll på varför de gallskrek just idag.

– Den 4 oktober är en speciell dag för barnen.

– Det är när barnen får säga vad de tycker.

– För att Göran Persson ska höra.

Meningen, enligt Kamratpostens uppmaning, var att gallskriket skulle höras ända till Göran Persson - och till alla andra vuxna som bestämmer.

Tidningen tar upp begreppet fusk-demokrati. Att barn visserligen ofta bjuds in för att vara med och påverka - till exempel hur matsalar och skolgårdar ska utformas. Men sedan får de nästan alltid höra att det inte finns några möjligheter att genomföra deras idéer och förslag.

– Man måste faktiskt lyssna och vara beredd att ta ett ekonomiskt ansvar. Det gäller i allt som barnen önskar och vill. Ofta blir svaret att det inte finns pengar. Det behöver inte bara vara politiker utan gäller ju vuxna i allmänhet, säger läraren Karina Hansson på Espedalsskolan i Ronneby.

Men ingen vuxen - i alla fall inte i Ronneby med omnejd - kan ha undgått att höra gallskriket från barnen på Espedalsskolan.

Josefin Hansson och Sara Alm tyckte det var en befrielse att bara få skrika rakt ut:

– Det var gulligt att få skrika när man inte så ofta får göra det på lektioner och på skolgården, för då brukar alltid fröken säga till.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".