Dyrare att gå till tandläkaren.

Stora prisskillnader på tandläkarbesök

Uppdaterad 18:15
Att gå till tandläkaren kan numera gräva ett stort hål i ekonomin. Det visar en sammanställning som Riksförsäkrings-verket gjort av prisutvecklingen hos folktandvården och privattandvården.

Vissa behandlingar kostar idag mer än dubbelt så mycket som de gjorde 1998. Enligt tandläkarna beror det inte på att de tar ut för höga priser, orsaken är att statens subventioner minskats.

Dyrare tandläkarbesök
Oavsett orsakerna så framgår det tydligt av Riksförsäkringsverkets rapport att det blivit mycket dyrare att gå till tandläkaren i dag än det var fram till och med 1998 då taxorna var reglerade.

– Det är många som ringer till oss och tycker att tandläkarräkningarna är dyra. De vill till och med komma och visa räkningar och få en förklaring till varför det ska behöva kosta så mycket att gå till tandläkaren, säger Barbro Malm, klinikchef för tandvården Odensala i Östersund.

En enklare behandling som att bli undersökt, ta bort tandsten och laga ett litet hål, har inte ökat så mycket, men om man till exempel behöver göra en rotfyllning så kan man i vissa landsting få betala mer än dubbelt så mycket mot vad man gjorde 1998.

Stora prisskillnader
Det som också framkommer är att det ser väldigt olika ut över hela landet. Det kan skilja mellan 25 och 30 procent för en och samma behandling mellan olika landsting trots att prissättningen hos folktandvården ska vara enligt självkostnadsprincipen.

Både representanter för tandläkarna inom privattandvården och inom folktandvården menar att de inte tar för mycket betalt utan att det är för lite statliga subventioner av tandvården.

- Staten har ju varit angelägen om att vi ska ha en bra tandhälsa i det här landet och jag tycker att man måste gå in och stödja tandvården på det sättet som man har avsett. Men då måste man se till att höja subventionerna för de här åtgärderna som syftar till att man ska kunna behålla sina tänder, säger Kenth Nilsson, ordförande i Tjänstetandläkarna inom folktandvården.

Så ingenting ligger på att tandläkarna tar ut för höga kostnader?

- Inte generellt sett. Naturligtvis kan det finnas en enskild tandläkare eller en enskild åtgärd där man medvetet har tagit ut mer, eller att man tar ut mindre på andra åtgärder som man tycker är viktiga att folk ska kunna få genomförda.

Jämföra priser
Riksförsäkringsverket kommer nu att gå ut i en kampanj för att förmå tandläkarbesökarna att jämföra priserna hos olika tandläkare för att få ned priset.

– Patienten har ju alltid möjlighet att göra det, olika behandlingsalternativ kan man få hos sin ordinarie tandläkare. Jag tror inte att patienterna kommer att gå runt till olika tandläkare för att få kostnadsförslag, för det blir ju ganska dyrt för patienten. Det viktigaste är att man har en dialog med sin tandläkare om vad man måste göra och lägga upp det här på flera år, säger Kenth Nilsson.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".