Kopieringsskydd på CD-skivor tas bort

Sony Music i Japan skrotar kopieringsskyddet på sina CD-skivor. Kopieringsskyddet fick försäljningen att dala. Framför allt var många japaner frustrerade över att de inte kunde spela de skivor de köpte i sina mp3-spelare.

Att skivbolagen i Sverige skulle välja att följa Sonys exempel är högst osäkert. Så länge svenskarna olagligt laddar ned musik från nätet så kommer nog skivbolagen att vilja ha kvar kopieringskydden, säger Lars Gustavsson som är vd på IFPI, skivbolagens samarbetsorganisation:

– Syftet med kopieringsskyddet är ju inte att hindra folk från att ta en extra kopia för att spela i bilen eller i någon annan ljudbärare utan det är ju för att förhindra att man lägger upp musik otillåtet på internet.

Internet och vikande försäljning är skälen till att många CD-skivor numera förses med ett kopieringsskydd. Skydden fungerar på olika sätt - beroende på vilket skivbolag som ger ut CD:n - men gemensamt är att skyddet skall hindra användaren från att kopiera och sprida innehållet.

Gemensamt är också att skydden är lätta att kringgå för dem som är bra på datorer och då sprids musiken ändå på internet.

– Alla skydd går ju att kringgå om man lägger ner tillräckligt mycket tid på det, säger Lars Gustavsson.

Ofta kopplas den vikande skivförsäljningen ihop med att många på olaglig väg hämtar musik på nätet. Men riktigt så enkelt är det inte. Musik är bara en av många källor till nöje och konkurrensen från andra branscher har de senaste åren satt hård press på skivindustrin, säger Lars Gustavsson:

– Filmsidan, dataspel, mobiltelefoner, allting som är spännande för ungdomar som kanske har slutat att köpa skivor.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".