Regeringen vill stänga Barsebäcks andra reaktor om ett år.

Regeringen stänger Barsebäck 2

Kärnkraftverket Barsebäcks andra reaktor kommer att stängas redan nästa år, sade näringsminister Leif Pagrotsky. Regeringens särskilde förhandlare Bo Bylund kunde inte komma överens med industrin om ett stoppdatum för kärnkraften. 

I Tyskland lyckades politikerna och kärnkraftsindustrin att komma överens om ett datum när kärnkraftsverken skulle stängas istället för att politikerna ska tvinga fram ett datum.

I Sverige har man försökt att nå samma typ av uppgörelse. På måndagen kom beskedet att förhandlingarna mellan industrin och regeringen brutit samman.

Var inte möjligt att komma överens
Statens förhandlare Bo Bylund säger att förhandlingarna sprack eftersom det inte var möjligt att komma överens.

Istället har nu regeringen, centerpartiet och vänsterpartiet kommit överens om att Barsebäcks andra reaktor ska stängas redan nästa år. Därefter ska avvecklingen och energiomställningen fortsätta.

Leijonborg tycker beslutet är dåligt
Folkpartiedaren Lars Leijonborg säger i en kommentar att det är ett dyrt och för miljön dåligt beslut att stänga Barsebäck 2 och han kräver också en omstart av Barsebäcks första reaktor.

Moderaternas Mikael Odenberg säger att detta är ett återfall i gammaldags årtalsexercis och att det är en kapitalförstöring som kommer att skada miljön.

Miljöpartiets Ingegerd Saarinen däremot tycker att det är klokt att lägga ner förhandlingarna med industrin eftersom förhandlaren Bo Bylund varken hade tillgång till morot eller piska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".