Mandelson vill inte avreglera sjukvård och skola

I Bryssel har den tilltänkte handelskommissionären, Peter Mandelson, från Storbritannien frågats ut av europaparlamentet. Mandelson sa att han som handelskommissionär inte tänkter arbeta för att sjukvård och utbildning avregleras.

- Jag är inte för avreglering av sjukvård och utbildning, sa Mandelson

Den som ställt frågan och hoppats på att Mandelson nu via EU:s handelspolitik skulle arbeta för att avreglera vård och skola var den svenske moderate europaparlamentarikern Christoffer Fjellner. Och Fjellner var djupt besviken över Mandelsons svar eftersom han tidigare fått ett annat intryck av det skriftliga svar Mandelson gett.

Men Mandelson lät sig inte övertygas. Det är bara så, sa den brittiske socialdemokraten, att jag har en konservativ inställning till att handelspolitiken ska bidra till att förbättra vård och skola, sa Mandelson, som däremot inte hade något att invända om varje land själv ville förändra sina system för skola och vård.

Men någon avreglering för tjänstehandel på det här området kommer det alltså inte att bli med hjälp av EU.

Herman Melzer i Europaparlamentet i Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".