Norska asylsökande kastas ut på gatan

I Norge höjs nu många kritiska röster mot regeringens allt strängare asylpolitik. Allt fler utländska personer som inte får stanna i Norge kastas ut från flyktingmottagningar och driver runt på gatorna istället. Vissa personer har sökt upp FN:s flyktingkommissariat i Stockholm för hjälp.

Nya regler det här året innebär att personer som inte får stanna i Norge och inte samarbetar om att resa hem mister rätten till pengar samt mat och husrum på flyktingmottagningar. Det gäller cirka 600 personer i Norge nu.

Stjäl och rotar bland sopor
Reglerna är strängare än i Sverige och allt fler som inte vill resa bor nu i parker och på tågstationer. De gömmer sig inte men får inte heller hjälp av sociala myndigheter.

Vissa rotar efter mat i soptunnor, vissa stjäl för att få mat. Fem etiopier som drivit runt i ett halvår i Oslo har nu desperat tagit sig till Sverige istället. Nu får de hjälp att hålla till i en källare i Stockholm, där norska NRK träffat dem.

– Det är mycket bättre att bo här än på gatan i Oslo, säger Ibrahim.

”De har rätt till mat och husrum”
Det går inte att sända hem dem med tvång, för Etiopien vill inte ta emot dem. Många andra är i samma situation. I Sverige har de kontaktat FN:s flyktingkommissariat. Där har man inte tidigare hört att personer i Norden som fått avslag, inte får mat och husrum.

– Vår uppfattning är bestämt att även personer som har fått avslag på sin asylansökan i Norge, enligt norska regler och bestämmelser har rätt till husrum och mat, säger flyktingkommissariatets informationschef Måns Nyberg.

Riskerar tortyr
Situationen väcker stor debatt i Norge. Flyktingorganisationer här är oeniga med myndigheterna i flera av fallen och anser att personer från framförallt Etiopien och Eritrea riskerar fängelse och tortyr om de skickas tillbaka.

Kommunpolitiker och poliser säger också att situationen nu blivit ohållbar. Rädslan finns att personer ska frysa ihjäl ute nu när vintern kommer och de inte längre får bo på flyktingmottagningar.

Trotsar regeringen
Oron finns också för att de ska begå brott eller självmord på grund av den pressade situationen. Mannen som försökte få ett inrikesflyg att störta förra veckan, till exempel, hade mist sin plats på en asylmottagning.

Vissa kommunpolitiker trotsar nu den borgerliga regeringens asylpolitik och hjälper de här personerna. Svenska och norska kyrkor diskuterar också frågan tillsammans.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".