Många vill ha ett friår

Intresset för friåret är mycket stort i hela landet. På arbetsförmedlingarna berättar handläggare om  telefonsamtal och massvis av frågor, både från de som vill bli lediga men också från arbetsgivarna.

Anita Berg jobbar på arbetsförmedlingen i Umeå:

– Jag hinner bara slå på telefonen, så är det full rulle. Nu ringer det säkert igen, säger hon. 

Intresset för friåret, alltså möjligheten att vara ledig från jobbet med 85 procent av a-kassan som ersättning i upp till ett år, har varit stort ända sedan vårbudgeten togs.

Stort intresse
Men nu när ansökningsblanketterna är släppta så är det köbildning som gäller. Det säger Henrietta Stein på Länsarbetsnämnden i Malmö, som också berättar om oroliga arbetsgivare som undrar vad de har för rätt att säga nej till de vikarier som arbetsförmedlingen anvisar.

Länsarbetsnämnden i Göteborg är mer eller mindre nedringda, men i Stockholm rapporteras intresset för friåret vara mer blandat, det går inte att säga hur många som inte bara hämtar papperen utan också ansöker, säger Stina Nordström.

I Luleå, med Gällivare, som varit en av förra årets försökskommuner är intresset mycket stort.

Där konstaterar Staffan Winsa att det den här gången nog blir svårare att få igenom de krav som arbetsförmedlingarna nu ska ställa; att i första hand ge vikariaten till långtidsarbetslösa, invandrare och funktionshindrade. Det är ju arbetsgivaren som till sist bestämmer, säger han.

Många känner sig utestängda
Anita Berg på arbetsförmedlingen i Umeå får också många samtal från de som känner sig utestängda.

– Några som har ringt tycker det är lite orättvist. De säger att de kan inte ta ett friår för de är singel, har småbarn, och säger ”får man verkligen bara 85 procent av a-kassan, hur har de tänkt att jag ska leva?” Men det är inte frågor som jag kan svara på utan det är politiska beslut, säger Anita Berg.

Och med kölappen i hand står en av de som hoppas på ett vikariat från och med första januari tack vare friåret. Hon tänker inte fylla i någon friårsblankett.

– Det är ju bra om vi kan komma in, istället för någon som tar friår. Jag skulle vilja komma in på datasidan, IT.

Agneta Kellgren, Umeå
agneta.kellgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista