"Israels kritik skadar FN:s flyktinghjälp"

Om de israeliska soldaterna verkligen tror att en FN-ambulans har använts för att transportera palestinska raketer kan FN:s flyktinghjälp lida allvarlig skada. Det säger Peter Hansen, chef för flyktinghjälpen UNWRA i Gaza. 

Israel har visat upp en video som påstås visa hur en palestinsk raket bärs in i en FN-ambulans under den pågående israeliska offensiven i Gaza. De ser fel, enligt Peter Hansen.

– Det som jag ser och det som alla andra, utom de israeliska myndigheterna, ser är att det är en tom bår som bärs in i ambulansen, säger Peter Hansen.

Väger 90 kilo
Förutom ambulanspersonalens egen berättelse stöds den uppfattningen, enligt Hansen, av att föremålet hanteras med lätthet. Kassam-raketerna som palestinierna tillverkar väger uppemot 90 kilo till skillnad mot en tom bår som väger omkring 5 kilo.

Peter Hansen är ändå orolig för att anklagelserna mot FN vinner misstro bland israeliska soldater vilket kommer att göra FN:s arbete ännu svårare i Gaza än i dag.

– Jag är rädd för att blir farligt för våra medarbetare att mötas av en ännu större fientlighet och aggressivitet än den de möter i dag från israeliska soldater.

Israels skyldighet
FN:s flyktingshjälp UNWRA är inte populär i Israel. Där ser många organisationen som en slags antiisraelisk palestinsk hjälporganisationen som ställer upp för palestinierna i vått och torrt vad de än hittar på.

I själva verket gör UNWRA mycket av det som egentligen är ockupationsmakten Israels skyldighet, alltså se till att palestinierna får mat, vatten, mediciner och skolgång.

”Kan inte garantera”
Men hur kan UNWRA vara säkert på att det bland de många tusen anställda palestinierna i Gaza inte finns de som faktiskt hjälper terrorister?

– Jag kan inte garantera att våra medarbetare inte har sympatier för den ena eller andra sidan. Men jag kan garantera att de i sina handlingar helt följer de normer en neutral FN-organisation har att följa, säger Peter Hansen.

Nu kräver han en ursäkt av Israel och framför allt att också de omkring 2 000 israeliska soldater som nu opererar i Gaza får veta att anklagelserna mot FN var falska.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".