Aristide-anhängare demonstrerar i Port-au-Prince.

Våldet i Haitis huvudstad fortsätter

I Haiti fortsätter dödstalen efter den tropiska stormen Jeannes framfart att stiga. Omkring 2 000 har nu bekräftats. Men i Haiti fortsätter också det politiska våldet. De senaste dagarna har det kostat 14 människor livet i huvudstaden Port-au-Prince.

Tre av de döda i Port-au-Prince var polisman som hittades med huvudena avskurna. Människorättsaktivister i den haitiska huvudstaden säger att det är militanta anhängare till den förre presidenten Jean Bertrand Aristide som ligger bakom.

Enligt vissa källor ska Aristide-anhängare ha inlett en gerillaoffensiv som fått det ödesmättade namnet Operation Bagdad.

Tre dagar lång protest
Oavsett hur det är med den saken så var det under en tre dagar lång protest som organiserats av Aristides anhängare som våldet på nytt drog genom Port-au-Princes gator. Brinnande barrikader, vildsint skottlossning, stöldräder mot affärer och gatustånd påminde om kaoset innan Aristide lämnade landet i början av året.

Det var också en påminnelse om att Aristides anhängare långt ifrån känner sig besegrade.

Härjar i Gonaive
I den närmast totalförstörda staden Gonaive i norr gör beväpnade fiender till Aristide livet osäkert både för invånare och för hjälparbetare. I Port-au-Prince har nu beväpnade anhängare till honom visat att de kan göra samma sak.

Att båda grupperna har kvar sina vapen bådar inte gott för Haitis framtid. De huvudsakligen latinamerikanska FN-soldaterna har tvingats inse att deras uppdrag är betydligt svårare än de nog föreställt sig. Framför allt som det bara är hälften av de utlovade FN-trupperna som ännu har anlänt.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".