Bomber och granater i Bagdad

I Irak har amerikanskt flyg bombat delar av Bagdad, målet uppges vara anhängare till en radikal shiamuslimsk ledare. Samtidigt kom på tisdagsförmiddagen rapporter om granatexplosioner i centrala Bagdad.

Det är anhängare till den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr som USA nu försöker kuva genom att flygbomba deras fästen, i Bagdad-stadsdelen Sadr City.

Det är mest shiamuslimer som bor i den fattiga stadsdelen som är hem till ungefär två miljoner människor.

Besköts av amerikanskt flyg
Under natten till tisdagen besköts området av amerikanskt flyg och minst tolv stridsvagnar rullade in i stadsdelen.

Offensiven mot Muqtada al-Sadr-anhängarna verkar vara ett led i försöken att ta kontrollen över hela Irak inför valen som ska hållas i januari nästa år.

Förutom delar av centrala Bagdad har rebeller, som slåss mot USA och mot den USA-stödda irakiska regeringen, kontrollen över många andra städer och regioner i Irak.

Många av områdena ligger i den så kallade Sunni-triangeln norr och väster om Bagdad.

Stormning av Samarra
De senaste dagarna har amerikansk militär och regeringstrogna irakiska styrkor stormat Samarra, en stad som tidigare kontrollerades av rebeller.

Minst ett 20-tal civila dog i Samarra, enligt USA:s militär. Risken är stor att betydligt fler irakiska civila dödsoffer kommer att krävas när den USA-ledda offensiven nu fortsätter.

Nils Horner, Amman
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".