Årets pristagare: Malin Olofsson och Daniel Öhman (Årets avslöjande), Cecilia Uddén (Stora Journalistpriset), Amanda Glans och Erik Hedtjärn (Årets berättare) och Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter (Årets förnyare). Foto: H Montgomery/Scanpix.

Stora Journalistpriset till Uddén

2:39 min

Det blev storslam för Sveriges Radio vid Stora journalistpris-galan i kväll. Vår korrespondent Cecilia Uddén tilldelades Lukas Bonniers Stora journalistpris 2011. Ekots reportrar Malin Olofsson och Daniel Öhman fick Stora journalistpriset för Årets avslöjande för sin serie Matens Pris. Dessutom belönades dokumentären om Håkan Juholt.


– Det känns jättekul, förstås. Det känns som om det här är lite grann ett pris till hela det arabiska upproret, säger Cecilia Uddén efter att tagit emot priset.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent fick Lukas Bonniers Stora Journalistpris med motiveringen:

"För att hon med kunskap och stark närvaro i världspolitikens mitt ger oss den stora bilden med hjälp av de små berättelserna."

I morgon, fredag, kommer Cecilia Uddén att chatta med lyssnare och läsare kl. 13 här på Ekots hemsida.

Motiveringen bakom priset till Ekots reportrar Malin Olofsson och Daniel Öhman för årets avslöjande lyder:

"För att de avslöjat det orimligt höga pris som djur, människor och miljö betalar för vår billiga mat."

Så här beskriver de själva radioserien Matens Pris, som även är en reportagebok:

– Det här är serien om den billiga maten. Om det du inte får veta hur noga du än läser på innehållsförteckningen. Det handlar om baksidan av en livsmedelsproduktion som skruvats upp till max.

P1-reportrarna Amanda Glans och Erik Hedtjärn vinner Stora journalistprisets Årets berättare för Partiledaren – en dokumentär om Juholts väg till makten.

De får journalistpriset med motiveringen "För att med journalistisk intuition och nyfikenhet ha tecknat ett unikt porträtt av Håkan Juholt och hans väg till makten".

Amanda Glans och Erik Hedtjärn gjorde dokumentären om Håkan Juholt för P1-programmet Tredje Statsmakten.  

Johanna Koljonen och Sofia Mirjamsdotter vinner i kategorin Årets förnyare Stora journalistpriset för twitterkampanjen #prataomdet.

"För att ha gjort det privata allmängiltigt och fått en hel värld att prata om det."

Stora journalistpriset är i år på 100 000 kronor och delas ut i fyra kategorier av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista