Två mobiler i glesbygd kan krävas också i framtiden

Sverige skall få ännu ett nytt mobilnät inom kort - det berättade vi om igår här i ekot. Det handlar om ett nät som skall ge bra täckning också i glesbygd - där det ska ersätta det gamla NMT-nätet. Men Post och Telestyrelsens förslag om ett nytt mobilnät med en ny teknik är en dålig idé, anser telekombolaget Ericsson. Det innebär nämligen att de som reser mellan glesbygd och tätorter också i fortsättningen behöver ha två olika telefoner, säger Ericssons marknadschef Johan Bergendahl.

Problemet är, enligt Ericsson, att man med dagens GSM och 3G-mobiler inte kan ringa i det mobilnät, som nu planeras för. De som bor i glesbygd måste med andra ord även i framtiden ha en extra mobil.

Men det finns också en stor fördel med att bygga det nya mobilnätet med en, för Sverige, ny teknik. CDMA, som tekniken heter, kräver inte alls lika många master och basstationer som krävs för GSM och 3G. Vilket gör att det blir betydligt billigare att bygga ett sånt nät.

Men Johan Bergendahl på Ericsson tycker att det är konsumentnyttan som bör styra - och att staten borde ta ansvaret för att förse även glesbygden med bra mobiltäckning.

Man kan förstås undra om inte Ericsson bara talar i egen sak - företaget satsar just nu hårt på att sälja en ny variant av GSM, som täcker större områden - men så är det inte enligt Johan Bergendahl. Vi säljer även CDMA, så för oss spelar det ingen roll, säger han.

Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".