Dålig kunskap om naturläkemedel

Många använder naturläkemedel tillsammans med vanliga läkemedel utan att veta vad kombinationen leder till. Bättre information behövs, men också grundligare tester. Det var slutsatsen på en konferens om naturläkemedel på tisdagen.

Den som vill ta naturläkemedel söker ofta information i hälsokostaffären, eller får tips av vänner eller i tidningsartiklar.

Den som söker läkarvård vill inte alltid berätta för sin läkare att man tar naturläkemedel vid sidan av det man får utskrivet av doktorn. Läkare är inte alltid intresserade eller kunniga om naturläkemedlen.

”Parallella världar”
Det har vuxit fram två parallella världar av etablerad sjukvård, och egenvård, säger Jan G Bruhn är konsult i naturläkemedelsbranschen.

– Det kan ju vara problem på det sättet att om man går i en hälsokostaffär så vet de väldigt mycket om sina egna produkter, men de kan ju inte stå där och fråga ut människor om vilka läkemedel de använder och värdera den biten. Det är ju samma svårighet som när någon som använder ett hälsokostpreparat går till akuten eller vårdcentralen, att läkarna inte frågar och inte vet någonting om det.

– Vi har två parallella system, så det krävs väldigt mycket mera information till konsument att inte blanda saker. Men den informationen måste komma från båda håll. Även läkarna måste säga att ”du ska tänka dig för om du gör det här” utan att för den skull skjuta ifrån sig patienten och säga att patienten är dum i huvudet som vill hjälpa sig själv på ett annat sätt också.

Farliga kombinationer
Att kombinera vissa medel kan vara olämpligt eller farligt. Ett uppmärksammat exempel är de kvinnor som tog p-piller och ändå blev gravida. Det visade sig att de hade använt medel av johannesört, som slog ut p-pillren.

Ett annat exempel är att blodförtunnande läkemedel, som Waran, är direkt olämpligt att kombinera med fiskolja eller ginko. Men många naturläkemedel saknar tillräckliga studier av effekter och biverkningar.

Även om läkare eller Läkemedelsverket eller Apoteket ibland kan svara, så är det inte alltid de kan, säger Barbro Gerdén, läkare vid Läkemedelsverket.

– Tyvärr kommer nog svaret ofta att bli att man inte vet någonting, eller att man vet ganska lite åtminstone.

Vad kommer Läkemedelsverket att göra åt det här?

– Vi kan kanske inte ställa de krav som man tycker att vi borde kunna göra. Jag kan se framför mig att ny lagstiftning som kommer angående traditionella växtbaserade läkemedel tyvärr inte kommer att förbättra den här situationen. Man har i den lagstiftningen så vitt jag känner till inte tagit fasta på just det här med interaktionsrisk, säger Barbro Gerdén.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".