Rumsfeld backar om al-Qaida

I USA har försvarsminister Donald Rumsfeld gjort uttalanden som tyder på att han backar från ett av argumenten för att inleda kriget i Irak, nämligen att det skulle finnas ett samband mellan Iraks störtade diktator Saddam Hussein och terroristnätverket al-Qaida. Uttalandet kom i ett känsligt läge av den amerikanska valkampen.

Donald Rumsfeld har ju gjort sig känd för att tala rätt fritt ur hjärtat, och har inte sällan orsakat kontroverser med sina uttalanden.

Ingen klar koppling
Vid en träff igår med en så kallad tankesmedja för utrikesfrågor svarade den amerikanske försvarsminister på en direkt fråga att han inte sett några starka bevis för en koppling mellan Saddam Hussein och al-Qaida.

Just den tidigare irakiska regimens kontakter med terrornätverket var ju ett huvudmotiv när USA-alliansen beslutade sig för att invadera Irak förra året. Inför anfallet upprepade representater för Bushregeringen att det fanns trovärdiga rapporter om en koppling.

Rumsfeld tycks nu alltså backa från de uppgifterna, även om han efter gårdagens möte i ett pressmeddelande sade att hans uttalande vid tankesmedjan hade missuppfattats.

Ammunition till Kerry
Men hans svar ger den demokratiske presidentkandidaten John Kerry ny ammunition i kritiken av president Bushs motiv för att inleda kriget.

Det är möjligtvis argument som Kerrys vicepresidentkandidat John Edwards kommer att använda i nattens debatt med Dick Cheney. Just Cheney har vid flera tillfällen sagt att det fanns ett samarbete mellan al-Qaida och Saddam Husseins regim.

Även Paul Bremer, tidigare högste chef för den civila administrationen i Irak, har kommit med bränsle till valdebatten. Bremer säger att han anser att kriget var rätt, men kritiserar samtidigt att USA-alliansen inte hade tillräckligt med trupper på plats efter att Saddam hade störtats, vilket ledde till laglöshet.

John Kerry har ju anklagat president Bush för bristande planering före kriget och får här alltså lite hjälp på vägen.

Presidenten kan istället ta stöd av en rapport om massförstörelsevapnen, som ska presenteras på onsdagen. Enligt tidningen New York Times kommer USA:s egen vapeninspektör i den att presentera nya uppgifter som visar hur Saddam Hussein-regimen i sin jakt på vapen försökte underminera FNs sanktioner.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".