Minnesplats i Sderot för de dödade barnen Foto:Christer Fridén, SR

Rädslan för raketerna präglar Sderot

Vi är rädda, men vi flyttar inte. Så säger de flesta invånarna i den israeliska staden Sderot alldeles vid gränsen till Gazaremsan. Staden utsätts ständigt för raketbeskjutning och i förra veckan dödades två barn.

– Även om vi flyttar blir det samma sak på nästa ställe. Att flytta vore att ge efter för terrorn, säger Boaz Dasta.

Han säger också att det är palestiniernas önskan att judarna skall ge sig av. Just därför tänker han inte göra det.

Raketbeskjutning
Sderot ligger bara några kilometer från Gaza, så nära att de hemmagjorda palestinska Kassam-raketerna når staden. Omkring 400 raketer har skjutits mot Sderot.

Attackerna har intensifierats i år och när två barn dödades i förra veckan, under firandet av den judiska lövhyddohögtiden, svarade Israel med det ännu pågående massiva anfallet in i Gaza som hittills har dödat nästan 80 palestinier.

”Man är rädd varje dag”
Också nu under det israeliska anfallet har palestinierna lyckats få iväg flera raketer mot Sderot som har orsakat materiell förödelse och skadat en invånare.

– Ja, det är mycket besvärligt att bo här, man tänker på våldet och raketerna varje dag. Det är ju så nära till Gaza. Man är rädd, säger Edri Ronen.

Stödpaket ingen lösning
Den israeliska regeringen vill inte att någon enda av de omkring 20 000 invånarna lämnar staden på grund av rädsla för de palestinska raketerna. Det skulle uppfattas som en seger för palestinsk terror. Därför funderar regeringen på ett stödpaket till Sderot som till exempel skulle kunna innehålla skattebefrielse för invånarna.

Många är invandrare från det forna Sovjet och Etiopien och skulle säkert uppskatta mer pengar i plånboken. Men det ingen lösning på konflikten med palestinierna och fred är det inte många i Sderot som tror på.

– Vi får inte fred med palestinierna även om vi ger dem både Jerusalem och Tel Aviv. Men det finns bra palestinier också och om de förenade sig med oss så kanske det kunde bli fred ändå, säger Boaz Dasta.

Christer Fridén, Sderot
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".