Trist mat ger undernärda äldre

Många äldre får hjälp med mat i hemmet, men maten är ofta enahanda och får ätas i ensamhet. Trots att det kan finnas risk för undernäring, följer man inte upp vad de äldre egentligen får i sig.

Detta framgår av en undersökning som stiftelsen Äldrecentrum har gjort bland personal som arbetar i äldreomsorgen i Stockholms län.

– Det är nästan fråga om utfodring, säger Ulla Gurner, en av utredarna bakom rapporten.

Vad får det för följder?

– Det kan få för till följder att den gamla faktiskt inte äter av den maten.

Äldrecentrum har undersökt hur mathjälpen till äldre som bor hemma är organiserad, genom att intervjua ett hundratal personer som är ansvariga i olika delar av Stockholm.

Maten kan vara matlådor från storkök, färdiglagat från affären eller enklare mat som hemtjänstpersonalen lagar till hemma hos de äldre.

Dålig kunskap
Enligt undersökningen har man dålig koll på vad de äldre faktiskt får i sig, för lite kunskap om näring och matlagning. Tidsbrist pekas ut som ett stort problem. Det blir enformig, snabblagad mat, och ensamma äldre får ofta äta ensamma

I Stockholmsförorten Hägersten arbetar Camilla Gustin. Hon brukar laga mat som tar en kvart. Ofta potatis och stekt korv eller fisk.

– Jag tycker det är bra och jag önskar att vi inte behöver börja med några matlådor på grund av tidsbrist.

Varför det?

– Därför att jag tycker det är roligare att stå och laga mat. Jag tror att pensionärerna tycker det är bättre. Att de känner att de blir hungriga, de känner doften och kan vara med och röra i grytan, säger hon.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".