Tuff debatt mellan vice-kandidaterna

Det blev en jämn och tidvis tuff debatt med Irak som huvudämne när de både vicepresidentkandidaterna Dick Cheney och John Edwards debatterade inför det amerikanska presidentvalet om knappt en månad.

– En lång meritförteckning är inte samma sak som att ha gott omdöme, ansåg John Edwards appropå kritiken att han är mer oerfaren än Dick Cheney.

– Senator, dina faktdauppgifter stämmer inte, slog Cheney fast efter att Edwards räknat upp vad Irakkriget kostar USA i pengar och människoliv.

Snabbt och tufft
Det blev flera snabba, inte sällan tuffa replikväxlingar och irriterade kommentarer, i mötet mellan de två vicepresidentkandiaterna men i stort en balanserad och saklig debatt där skillnaderna mellan de båda lägren blev tämligen tydlig.

Cheney, som syntes lugn och samlad, kritiserade oftare presidentkandidaten John Kerry än Edwards, och använde återigen republikanernas favoritargument att de båda bytt åsikt om Irakkriget i takt med opinionsmätnignarna.

Cheney höll också fast vid att han ansåg att kriget var rätt, och att han skulle göra på samma sätt igen.

Kritik för Irak-kontrakt
Edwards, lite mer nervös och intensiv, upprepade många av de argument som Kerry använde i presidentdebatten mot George Bush i torsdags, inte minst kritiken att Bushregeringen inte berättar sanningen om motiven för kriget och läget just nu för det amerikanska folket.

Och han tog som väntat chansen att kritisera vicepresident Cheneys koppling till sin forna arbetsgivare Halliburton, som ju fått flera av de lukrativa kontrakten i Irak efter kriget utan att behöva konkurrera om dem, konstaterade Edwards.

I den andra halvan av debatten som handlade om inrikespolitiska frågor så blev det inte sällan ett bollande med siffror om arbetslöshet, skatter och sjukförsäkringar.

Övervikt för Cheney
Den första snabbmätningen efter debatten från TV-bolaget ABC visade att 43 procent av de tillfrågade ansåg att vicepresident Cheney var den starkare av de två, 35 procent höll Edwards som segrare och 19 procent tyckte det var en jämn debatt, vilket de flesta experter höll med om.

Inga dramatiska omkastningar i opinionen väntas som följd av den här debatten, vilket gör att blickarna redan nu fästs på nästa möte mellan Bush och Kerry, natten till lördag.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista