Desmond Tutu talade inför klimatmötet i Durban. Foto: Schalk van Zuydam/Scanpix.

Låga förhoppningar när FN:s klimatmöte inleds

"Världens regeringar måste komma till ett rättvist avtal"
2:47 min

I dag startar FN:s klimatmöte i sydafrikanska Durban där representanter för runt 190 länder möts för att diskutera hur världens utsläpp ska minska för att förhindra att klimatförändringarna skenar. Förväntningarna på det två veckor långa mötet är låga trots att önskan om ett globalt avtal är starkt bland många.

Fredspristagaren och ärkebiskop Desmond Tutu kallar till uppslutning för ett avtal om minskade utsläpp på FN:s klimatmöte här i Sydafrika.

Förutom Desmond Tutu, som höll ett anförande redan i går, är det uppemot 20 000 andra som förväntas komma till mötet som startar i dag.

Störst grupp, jämte ländernas delegationer med tjänstemän och förhandlare, är frivilligorganisationerna som vill trycka på för att länderna ska enas ett avtal.

De vill se ett avtal för minskade utsläpp så att torka, översvämningar och sjukdomsutbredningar i klimatförändringarnas spår inte ska blir värre än vad forskarna redan slagit fast.

Men det är få som är optimistiska. Ett nytt globalt avtal om minskade utsläpp ligger långt bort enligt de flesta bedömare.

Det skapar frustration. 22-åriga Ilse Jonker från Johannesburg säger att hon blir förbannad på att politikerna inte gör mer när det faktiskt vet vad som står på spel.

I förhandlingarna är det splittringar mellan i och u-länder men också inom de olika grupperingarna av länderna. Vem ska minska med hur mycket och vem ska betala för omställningen?

Energifrågan är central, inte minst för värdlandet Sydafrika som är helt beroende av kolkraft.

Sverige och EU driver att det ska bli en andra åtagandeperiod av Kyotoprotokollet efter 2012.

Då Kyotoprotokollet bara inbegriper länder som sammanlagt står för 16 procent av de globala utsläppen är det en del som ifrågasätter hela poängen med protokollet.

Samtidigt är protokellot det enda bindande avtal om minskade utsläpp som trots allt finns, och som skulle kunna utvecklas.

Sveriges miljöminister Lena Ek vill ändå ingjuta lite hopp inför klimatmötet. Diskussionerna kommer att hantera en rad andra frågor som till exempel tekniköverföring från rika till fattigare länder, för både energiomställning och anpassning till klimatförändringarnas konsekvenser.

– Det tas steg framåt. Jag hoppas att vi kan få ett slutdokument som vi ministrar kan förhandla, och bli klar med en del, säger Lena Ek.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".