Läkarbrist - då minskar läkarbesöken

Svenskarna går mer sällan till doktorn än tidigare. Det saknas läkare och patienterna får istället träffa sjuksköterskor.

Pensionärernas riksorganisation, PRO, tycker att det är bra om sjuksköterskorna får större befogenheter, men oroas ändå över utvecklingen.

– Samtidigt är vi naturligtvis kritiska när det inte finns tillräckligt med läkare ute på vårdcentraler och det är köer. Där finns en kritik från vår sida. Om man behöver man träffa en läkare ska man få göra det, och det snabbt, säger Leif Karlsson, förbundssekreterare på PRO.

Trögt att nyanställa
Nya siffror från Landstingsförbundet visar att läkarbesöken minskade med tre procent förra året både inom primärvården och på sjukhusen, rapporterar tidningen Dagens Medicin på onsdagen.

Orsaken till det är inte att svenskarna blivit friskare, utan att det gått trögt med att anställa fler primärvårdsläkare. Målet är att det ska finnas 6 000 läkare inom primärvården om fyra år, men dit är det långt kvar eftersom antalet primärvårdsläkare minskar istället för ökar.

”Högre kompetens”
Därför får nu en del patienter istället träffa annan vårdpersonal som exempelvis sjuksköterskor och sjukgymnaster.

– Man försöker utnyttja all personal på ett bättre sätt än hittills och vi har efterhand fått en högre genomsnittlig kompetens på personalen.

Nu försöker man andra personalkategorier, som sjuksköterskor och kuratorer, att ta besök i större utsträckning, säger Roger Molin, biträdande avdelningschef på Landstingsförbundet.

Vad betyder det här egentligen för verksamheten?

– När det är rena bemanningsproblem så är det inte bra för verksamheten. När man medvetet vill styra patienterna till just den som är bäst på just de problemen, då är det en del av en väldigt positiv utveckling.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista