”Bättre försäkringsskydd för många löntagare”

LO och Svenskt Näringsliv har kommit överens om förändringar i avtalsförsäkringarna, som innebär nya regler för den som blir sjuk eller skadad i jobbet. LO:s avtalssekreterare Per Bardh säger att löntagarna nu får ett bättre försäkringsskydd.

– Den som drabbas av olycksfall på arbetsplatsen får hundra procent av ersättningen även de första 14 dagarna, vilket man inte fick tidigare, säger Per Bardh. Då fick man bara sin sjuklön.

Parallellt med de kärvande förhandlingarna inom industrin om löneökningar, så har LO och Svenskt Näringsliv diskuterat avtalsförsäkringar, alltså ersättningar vid sjukdom och skada, utöver det statliga skyddet via Försäkringskassan.

Förbättringarna som sker nu handlar förutom arbetsskadeförsäkringen också bland annat om gravida. De som inte kan jobba hela vägen fram till förlossningen kan få graviditetsersättning och den blir nu pensionsgrundande, på samma sätt som föräldrapenning.

De nya villkoren gäller omkring en miljon anställda, på arbetsplatser som omfattas av parternas kollektivavtal.

För arbetsgivarna är det viktigaste i avtalet att parterna ska inleda ett gemensamt arbete om omställning, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

– Det viktigaste vi tar med oss i den delen är turordningsreglerna, så att vi kan få till ett regelverk, som med bibehållen rättssäkerhet kan ge företagen en bättre möjlighet att behålla den arbetskraft som man behöver, för att få verksamheten att fungera så bra som möjligt efter en neddragning.

LO godkände avtalet i dag och Svenskt Näringsliv gör detsamma när industriparterna har skrivit på ett nytt löneavtal. Där har slutbudet skjutits fram gång på gång, men nu väntas det komma i morgon. Per Bardh utesluter inte att det kan bli konflikt.

– Jag ska inte spekulera i den frågan, men ju närmare slutdatum för att avtalet löper ut, ju större är ju en risk att en part måste ta till en konfliktåtgärd. Men jag tror att de i sitt avtal också har ett antal regleringar, som betyder att de ska sätta sig ner och diskutera allvaret i den här situationen och försöka hitta en lösning, säger Per Bardh, LO:s avtalssekreterare.

Anders Jelmin

Ekot, i samarbete med P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista