Särskolan i skottlinjen i politiskt storbråk

Utbildningsministern anklagar borgerliga partier för att använda barnen i särskolan som slagträn i valrörelsen. Frågan om hur särskolan ska se ut i framtiden har lett till ett praktgräl inom den svenska skolpolitiken.

Från början skulle utredningen överväga om särskolan ska läggas ner, men i valrörelsen 2002 lovade utbildningsminister Thomas Östros att särskolan ska bli kvar.

Utredningens uppgift blev nu att förbättra särskolan och föreslå ett ökat samarbete med den vanliga skolan.

De borgerliga ledamöterna är nu kritiska och tycker att utredningen struntat i viktiga förbättringsförslag och bara haft inriktningen mot ett ökat samarbete med den vanliga skolan, som en förberedelse för att avskaffa särskolan.

Att en utvecklad samverkan är en förutsättning för att på sikt kunna ta ställning till behovet av skilda skolformer, står också i utredningen.

”Ovärdigt”
Utbildningsminister Thomas Östros tycker att kritiken bara är ett taktiskt spel för att oroa föräldrar och elever i särskolan.

– Man påstår att vi skulle vilja ta bort särskolan, när både betänkandet och direktiven är glasklara med att särskolan ska vara kvar. Jag vet att partiledningarna har engagerat sig i att man inte får komma överens med socialdemokratin i den här frågan. Man hoppas att göra det till ett slagträ i valrörelsen och det tycker jag är ovärdigt.

Borgerlig reservation
Utredningen kom i veckan har kritiserats för att inte tillräckligt ha brytt sig om tilläggsdirektivet.

Kristdemokraterna, moderaterna och folkpartiet menar att en text om att på sikt kunna ta ställning till behovet av skilda skolformer i själva verket är en förberedelse för att kunna avskaffa särskolan. Därför har de reserverat sig i utredningen.

”Trams, oförskämt, vulgärt”
Samtliga förnekar att partiledningarna har lagt sig i deras arbete, och att det är valrörelsen som har börjat.

– Ett sådant påstående är rent trams, jag tycker det är oförskämt, säger Anders Sjölund som satt i utredningen för moderaterna.

– Det handlar inte alls om något slagträ, det är en vulgär debatt om man säger på det sättet. Det är faktiskt så att vi vill säkerställa att den här skolformen finns kvar framöver, säger Barbro Kärrstrand, folkpartiet.

– Jag kan inte förstå att jag blir beskylld för detta, vi har en enda tanke och det är att göra det här på bästa möjliga sätt. Det fanns goda möjligheter i den här utredningen, men jag menar att Östros egna partikamrater har förskingrat möjligheten till en mycket god särskola, säger Yvonne Andersson, kristdemokraterna.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".