Slutbud i avtalsförhandlingarna påväg

1:09 min

Fack och arbetsgivare inom industrin väntas i dag få ett slutbud att ta ställning till i avtalsförhandlingarna. Ett bud som skjutits upp flera gånger eftersom parterna står så långt ifrån varandra i synen på det ekonomiska läget.

Men nu börjar det bli bråttom. På onsdag löper gällande kollektivavtal ut.

Tonläget i avtalsrörelsen har skruvats upp ordentligt. Skambud säger facken om de löneökningar som arbetsgivarna erbjudit. IF Metall anser att arbetsgivarna förklarat krig som kan leda till konflikt.

Omkring en halv miljon anställda inom industrin väntar på besked om hur stora löneökningarna ska bli. Det första budet från industrins egna medlare, de så kallade opartiska ordförandena, förkastades direkt av facken. Det skulle ge löneökningar på 3,9 procent på 22 månader.

Facken har krävt i stort sett det dubbla, 3,7 procent på ett år. Arbetsgivarna tyckte å andra sidan att budet var för högt, de har föreslagit 3,2 procent på 22 månader.

I dag väntas parterna få ett slutbud, men det blir svårt att jämka samman fack och arbetsgivare, säger Tommy Andersson, avtalssekreterare på GS, facket för skogs-, trä-, och grafisk bransch.

– Som läget är i dag med de diametralt motsatta uppfattningar som finns om det ekonomiska läget och framtidsutsikterna så ser jag det som svårt, säger Tommy Andersson på GS.

Parterna ska svara på budet på onsdag, och om inget avtal finns på plats då kan facken varsla om stridsåtgärder som strejk.

Anders Jelmin

Ekot, i samarbete med P4 Kristianstad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista