Ryssland vill samarbeta mot terrorismen

Ryssland vill ha internationellt samarbete om nya terrorlagar. På onsdagen presenteras ett ryskt förslag till terrorbekämpning i Europarådet i Strasbourg.

Det handlar om internationella konventioner för att stoppa finansiering av terror och gemensamma regler för ersättning till offer för terror.

Trots att den ryska säkerhetstjänsten säger sig ha stoppat 500 planerade terrordåd under 2004 så är risken fortfarande stor för nya. Därför lägger den ryska delegationen i Europarådet på onsdagen fram ett förslag till ny internationell konvention för att bekämpa terrorismen.

Intensiv kamp mot terrorismen
Irritationen i Ryssland är stor över det som uppfattas som bristande intresse i väst för att gemensamt bekämpa terrorn.

I Ryssland har kampen mot terrorismen intensifierats den senaste månaden. Dagligen rapporterar rysk tv om beslag av islamisk extremistisk litteratur, vapen och sprängmedel.

Men flera av dessa påstådda islamistiska ligor har hittats i städer som normalt inte förknippas med islam över huvud taget. Som Nisjnij Novgorod där säkerhetstjänsten visat upp en rad beslag.

I avlägsna byar i delrepubliken Tatarstan har människor gripits. Tatarstan som har en stor andel muslimer, men där det hittills inte förekommit ett enda terrordåd och där de religiösa skolorna tydligt tagit avstånd från all form av extremism.

Internationellt samarbete
I Moskva har staden förbjudit tidningsförsäljning i tunnelbanan för att hindra terrordåd. Nya kiosker ska byggas och de som hyr måste betala mer än tio gånger så mycket som förut. Kritiker hävdar att allt bara är ett sätt att tjäna mer pengar.

President Vladimir Putin vill också samarbeta internationellt för att stoppa finansiering av terrorism. I förra veckan blockerades flera ryska bankkonton, men varför har inte offentliggjorts.

Internationella experter som deltar i en konferens i Moskva om penningtvätt just nu, hävdar dock att Ryssland är ett av de länder som har största flödet av illegalt kapital och att det krävs omfattande lagstiftning för att hindra terrorfinansiering.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".