Papper om Kubasvensk offentliga

Regeringen släppte på torsdagen större delen av de tidigare hemligstämplade handlingarna som rör den 22-årige svensk som sitter fängslad på en amerikansk militärbas på Kuba. Men stora delar av materialet är fortfarande hemligstämplat och det som framgår är känt sedan tidigare.
I handlingarna framgår att mannen identifierades under det besök som en representant från svenska ambassaden i Washington och en säpoman gjorde på Kuba för några veckor sedan, och att besöket föregicks av intensiva förhandlingar med olika amerikanska myndigheter. Ingenting ytterligare klarläggs om svenskens terroristanknytning, hans förehavanden i Pakistan där han greps, eller hans bakgrund i Sverige. Det rör sig om ett 80-tal sidor som täcker perioden från den 20 december till den 1 mars. Flera nyhetsredaktioner hade krävt att handlingarna skulle offentliggöras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista