Anders Behring Breivik i tingsrätten i Oslo. Tecknare: Arne Roar Lund/Scanpix.

Behring Breivik är psykiskt sjuk

Enligt de psykiatriker som undersökt Anders Behring Breivik lider han av paranoid schizofreni och kan därför inte dömas till fängelsestraff.

Vid en presskonferens strax efter lunch presenterade åklagarna den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts av massmördaren Anders Behring Breivik.

– Han lider av vanföreställningar och ser sig själv som en frälsare, sa åklagaren Svein Holden.

– Han anser att han har rätt att avgöra vilka som ska leva och vilka som ska dö. Han säger också att han genomförde morden, eller avrättningarna som han kallar dem, av kärlek till sitt folk.

Hans sjukdom gör att han inte ses som tillräknelig och att han därför inte kan dömas till fängelse.

I Norge väcker nyheten om att Breivik anses otillräknelig mycket starka känslor. Både politiker och företrädare för de anhöriga utrycker chock och vrede över att Breivik inte kommer att kunna dömas till fängelse. 

Samtidigt som rapportförfattarna säger sig var övertygade och helt överens säger sig andra jurister  vara överraskade av rapportens slutsats.

Rapporten ska också granskas av en kommission vars utvärdering väntas före jul. Rättegången kommer i vilket fall att hållas som planerat i april men om kommissionen godkänner rapporten blir domen alltså sannolikt rättspsykiatrisk tvångsvård.

Vart tredje år kommer rätten i så fall att pröva om fortsatt tvångsvård behövs. I praktiken kan Behring Breivik komma att tvångsvårdas livet ut om han anses vara en fortsatt fara för samhället.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".