Slutbud kan leda till facklig strid

2:14 min

I dag ska facken och arbetsgivarna inom industrin svara på slutbudet om nytt kollektivavtal. Det är högst osäkert om parterna kan enas, och runtom i landet förbereder sig facken på konflikt.

IF Metall håller en mängd informationsmöten med medlemmarna nu, för det var länge sedan industrin var i konflikt och organisationen måste dammas av, berättar Annica Söderlund, fackligt förtroendevald på ytbehandlingsföretaget Bodycote i Göteborg.

– Så vi har koll på vem som gör vad och var vi ska vända oss om vi vill ha hjälp, Annica Söderlund för IF Metall.

Hur troligt är det att det blir konflikt?
– Personligen tror jag att den är ganska stor, för medlemmarna är inte direkt nöjda med de bud som kommer, säger hon.

Är du och dina medlemmar beredda på strejk?
– Ja, fullt stridsberedda, säger Annica Söderlund, fackligt förtroendevald för IF Metall.

Vid midnatt natten till torsdag löper det gamla kollektivavtalet ut för omkring en halv miljon anställda inom industrin. Men fack och arbetsgivare står fortfarande långt ifrån varandra i synen på vilka löneökningar ekonomin tillåter.

I kväll klockan sex ska parterna svara på slutbudet från medlarna. Om de inte kommer överens är det sedan fritt fram att varsla om stridsåtgärder, som i sin tur kan skjutas upp om medlarna ser en chans till avtal.

Bortsett från en övertidsblockad 1995 har det största industrifacket IF Metall inte varit i någon större konflikt sedan 1980. Därför rustar man nu sin strejkorganisation runt om i landet.

Taskig tajming, är arbetsgivarnas svar på fackens strejkskrammel. En konflikt nu skulle försvaga företagens möjligheter att stå emot en lågkonjunktur, säger Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

– Jag tror inte att man kan utesluta att det här kan leda fram till en konflikt av ett eller annat slag. Om alla bedömare har rätt i att vi står inför en ganska kraftig nedgång i ekonomin så är det egentligen sämsta tänkbara tajming. Man förstärker den nedgången genom att driva de här frågorna till konflikt, säger Christer Ågren.

Industrins löneavtal är viktiga eftersom de ska utgöra norm för resten av avtalsrörelsen. Facket håller fast vid att det finns ett löneutrymme att ta ut, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Konflikten har inte ett värde i sig men man kan inte säga att man inte ska ta en konflikt beroende på ekonomiskt läge eller liknande. Det är ju faktiskt de verktyg vi har att komma fram till överenskommelser som har stöd i medlemskåren, säger Wanja Lundby-Wedin.

Tror du att de kommer överens till onsdag kväll?
– Jag vågar inte ha någon uppfattning om det men en sak vet jag, och det är att våra förbund seriöst prövar det, men det får ju inte vara skambud, säger Wanja Lundby-Wedin.

Fråga

Anders Jelmin Lasse Nilsson

Ekot och P4 Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista