Åklagaren kräver fängelse för polis

Åklagaren yrkade på sju års fängelse för den kriminalpolis från Stockholm som är åtalad för inblandning i en stor narkotika- och vapenbrottshärva.

Polisen misstänks för att via en så kallad informatör ha provocerat fram brott så att narkotika smugglats in i landet och att vapen kommit ut i den undre världen.

– Det är vapen som gått från polisen till kriminella och jag menar att det aldrig kan vara polisens uppgift att lämna eller överlåta vapen till personer som inte har rätt att inneha dem, säger chefsåklagare Katarina Johansson-Welin.

Sammanförde säljare och köpare
Enligt åklagarna ska kriminalkommissarien och hans så kallade informatör ha sammanfört köpare med en narkotikasäljare och genom det möjliggjort stora narkotikaaffärer. Det ska de ha gjort för att kunna avslöja en större affär längre fram.

Dessutom säger informatören att han på polisens uppdrag ska ha försökt ta sig in i vapenhandlarkretsar för att senare kunna avslöja illegala vapen.

Lindrigare för provokationen
Totalt har tio personer åtalats i målet och åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för samtliga. Tid ska dras av för att polisen ska ha provocerat fram brotten.

Åklagarna har valt att lyssna mycket på informatören, men enligt polismannens advokat Per Liljekvist ljuger han.

– Det åtalet som är lämnat bestrider min klient. Åklagarens slutanalys är inte helt korrekt. Det finns mängder av punkter där informatören har överdrivit eller ljugit om min klient, säger Per Liljekvist, den misstänkta kriminalpolisens försvarsadvokat.

Peter  Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".