Turkiska män väntar på besked om medlemskap.

Prodi: Turkiets förhandlingar villkorade

EU-kommissionen gav på onsdagen klartecken till att Turkiet kan börja förhandla om medlemskap i EU. Turkiet har uppfyllt de politiska villkor som EU ställt, förklarade EU-kommissionens ordförande Romano Prodi för Europaparlamentet.  

Prodi gjorde klart att även om det blir förhandlingar, betyder inte det att EU garanterar Turkiet ett framtida medlemskap.

– EU-kommissionens ja till förhandlingar är förenat med villkor, sa Romano Prodi.

Turkiet måste fortsätta sina reformer och fullborda arbetet att skapa en demokratisk rättsstat under förhandlingarnas gång. Mycket återstår att göra, sa han.

– Det ställer stora krav på Turkiet. Landsbygden och jordbruket måste moderniseras, övergången till marknadsekonomi måste fullföljas och man måste få alla nivåer i samhället att respektera mänskliga rättigheter, fortsatte Prodi.

Vakande öga kvar
EU kommer att hålla ett särskilt strängt öga på hur det går med förbättringen av kvinnors och fackföreningarnas rättigheter. Man kommer att kontrollera reformarbetet i Turkiet under förhandlingarnas gång.

Om det upptäcks allvarliga brott mot demokrati och respekt för mänskliga rättigheter hotar EU att avsluta förhandlingarna. Det ges inga garantier för att Turkiet verkligen blir medlem av EU.

EU:s utvidgningskommissionär Günter Verheugen anser att Turkiet inte längre kan räknas in bland de länder som bryter mot mänskliga rättigheter.

Utbuad av parlamentet
Påståendet möttes av burop bland Europaparlamentets ledamöter och Verheugen backade snabbt.

– Turkiet har infört lagar som förbjuder brott mot mänskliga rättigheter, men i praktiken ser det inte lika bra ut, medgav han.

Alla farhågor, reservationer och tvivelsmål har vägts in i EU-kommissionens beslut att ge klartecken till medlemsförhandlingar.

Både Romano Prodi och Günther Verheugen sa att de har svårt att se ett framtida EU utan Turkiet som medlem.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".