Arbetsgivarna rekommenderas att säga ja

I eftermiddag ska parterna inom industrin - fack och arbetsgivare - säga ja eller nej till det slutbud om nya kollektivavtal som de fått från medlarna.

Svenskt Näringslivs beredningsutskott har haft möte på förmiddagen. Arbetsgivarna vill inte ha konflikt och Ekot erfar att arbetsgivarna rekommenderats att säga ja till slutbudet.

Det slutgiltiga beslutet från arbetsgivarna ska tas på styrelsemöten i eftermiddag.

En konflikt bli dyr för arbetsgivarna i de osäkra ekonomiska tider som är nu. En konflikt skulle dessutom sätta de avtalsförsäkringar som LO och Svenskt Näringsliv kommit överens om på spel.

Enligt LO-tidningen ligger slutbudet på 2,6 procent på 13 månader. Det är något högre än medlarnas första bud som låg på 3,9 procent på 22 månader. 

Blir det återigen nobben på medlarnas bud är steget inte långt till konflikt. Det nuvarande avtalet löper ut vid midnatt och i morgon, den 1 december, råder avtalslöst tillstånd och det är då fritt fram att varsla om strejk eller övertidsblockad.

Varsel om konflikt ska dock läggas minst sju dagar före, och industrins egna medlare, de opolitiska ordförandena, har makt att skjuta på varslade konfliktåtgärder i sju dagar.

Lönepåslaget för landets ungefär 500 000 industrianställda brukar få betydelse för resten av arbetsmarknaden, som till stora delar förhandlar framåt våren.

Fråga

Detta är parterna

Arbetsgivarförbunden som ska säga ja eller nej:
Teknikföretagen
Industri- och Kemiföretagen
Stål och Metall arbetsgivareförbundet
SvenMin
Skogsindustrierna
TMF
Grafiska Företagen
Livsmedelsindustrierna

Facken inom industrin:
IF Metall
Unionen
Sveriges Ingenjörer
GS
Livs

Catarina Friskman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista