Uppåt för svensk ekonomi

Handelns UtredningsInstitut skriver upp sin prognos för hur den svenska ekonomin väntas växa. Det är utvecklingen av den svenka exportindustrin som ger en knuff uppåt på tillväxten men även den privata konsumtionen kommer att öka kraftigt och ge ytterligare stöd åt tillväxten.

Vinnare väntas detaljhandeln bli, både i år och 2005. Sällanköpshandeln, som säljer lite dyrare varor, går särskilt starkt. Elektronikhandeln har en mycket stark tillväxt, vilket bekräftas både av prognosen och vid besök i butikerna.

Låga räntor och skattesänkningar ger mer pengar för konsumtion för hushållen.

Hälften av den svenska bruttonationalproduktionen kommer från den privata konsumtionen, och det gäller alltså att hålla hushållen på gott humör. Särskilt som det är valår snart.

Enligt HUI:s pronos är det exporten som tillväxten 2004, men 2005 och 2006 kommer den privata konsumtionen att dela förstaplatsen med exporten som konjunkturmotor,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".