Inget nytt avtal klart för industrin

1:07 min

Inget nytt avtal för industrin var klart under onsdagskvällen. Facken säger nej eftersom budet var för lågt. Men strejkvarsel är inte att vänta i dag.

Vid en pressträff på onsdagskvällen klargjorde industrifacken att de gemensamt har beslutat att säga nej till de opartiska ordförandenas framställan.

– Budet är för lågt helt enkelt, säger Stefan Löfvén, ordförande för IF Metall.

Facken anser att både riksbankens inflationsmål och företagens konkurrenskraft klarar högre nivåer än de 2,6 procent på 13 månader som låg i budet, vilket enligt Löfvén bara är 65 procent av fackens ursprungliga krav.

– Det säger sig självt att det är för lågt, säger Löfvén.

Ulf Bengtsson, ordförande i Sveriges Ingenjörer, tycker inte att finanskrisen i Europa ska dra ner de möjliga svenska löneökningarna.

– Man ska också komma ihåg att våra handelspartners inte är de som är i kris, säger han.

De fackliga företrädarna påpekade också att i nuvarande läge kommer sju dagar att följa där arbetsgivarna och facken kan ha kontakt med varandra via de opartiska ordförandena.

– Vi har inte för avsikt att varsla i morgon, säger Stefan Löfven.

– Men med tiden blir det ju ett allt allvarligare läge, fortsätter han.

Cecilia Fahlberg, ordförande för Unionen, påpekar att förslaget inte heller innehöll några jämställdhetsåtgärder.

– Det är ett tunt förslag, säger hon.

Åke Svensson är vd för Teknikföretagen och representerar arbetsgivarsidan.

– Vi accepterar budet. Det är högt, men vi kan tänka oss acceptera det, säger han.

Facken har strejkskramlat. Har det påverkat ert beslut?

– Nej.

Slutbudet låg på 2,6 procent på 13 månader. Det är något högre än medlarnas första bud som låg på 3,9 procent på 22 månader. Nu är steget inte långt till konflikt. Det nuvarande avtalet löper ut vid midnatt och den 1 december, råder avtalslöst tillstånd och det är då fritt fram att varsla om strejk eller övertidsblockad.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista