Fortsatt osäkert för AstraZenecas Exanta

Läkemedelskoncernen AstraZenecas aktie föll rejält med över tre procent i onsdags efter det att  företaget på sin årliga kapitalmarknadsdag i London sagt sig inte vara optimistiskt om ett snart godkännande fär blodproppshämmaren Exanta i USA, och samtidigt meddelat att det skjuter upp sitt nya diabetespreparat med ett år .


Astra Zenecas VD Tom McKillop som för första gången kommenterade det misslyckade försöket att får Exanta godkänt på den amerikanska marknaden, säger att bakslaget kom som en överraskning:

”The Exanta advisory committee hearing was a surprise to us we had had little or no indication of their views.”

När den amerikanska läkemedelsmyndighetens rådgivande expertkommitté i september underkände Exanta hade den inte antytt det på förhand, säger Tom McKillop. Hur hur vi hamnade i den situationen, att det kom som en överraskning, är en sak att diskutera med dem - efter läkemedelsverkets formella avslagsbesked som väntas om några veckor.

McKillop avfärdar spekulationer i brittiska tidningar om att AstraZeneca skulle ha ett dåligt förhållande till det amerikanska läkemedelsverket, FDA, och tror inte heller att avslaget handlar om amerikansk protektionism gentemot en europeisk produkt. 

Det handlar mest, tror han, om att de har blivit nervösa och obenägna att ta risker med potentiella biverkningar.

AstraZeneca  anser att risken för leverskador hos en liten procent av patienterna är en hanterbar risk, men den amerikanska expertkommittén vill ha mer kliniska tester och det, säger Tom McKIllop, kan bli omöjligt:

” If for instance we had to conduct a huge study involving 100.000 people - we’ve already studied 30.000 people - it just simply wouldn’t be doable.”


Om kravet blir jättelika kliniska tester på kanske 100.000 mänskor är det ogenomförbart, säger Tom McKillop, vi har studier på 30.000 redan.

På frågan om  AstraZeneca därmed riskerar att aldrig få in sin tänkta storsäljare Exanta på den väldiga amerikanska marknaden, säger Tom McKillop att det kan gå via andra länder: användning på andra håll ger en databas som kan ge svar på de amerikanska frågorna.


Agneta Ramberg London


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".