Björn Söder. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Även SD vill lagstifta om partibidrag

2:02 min

Även Sverigedemokraterna öppnar nu för att acceptera lagstiftning om ekonomiska bidrag till partiet. Partiet ser fördelar med lagstiftning, uppgav partisekreteraren Björn Söder efter ett möte mellan partierna på förmiddagen.


– Vi har varit skeptiska men vi har inte sagt nej heller. Allting handlar om vilken nivå vi hamnar på och hur omfattande lagstiftningen kommer vara. Vi kan vara öppna för att man lagstiftar om att man måste redovisa högre belopp, sa Björn Söder.

I går meddelade Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten att hennes parti byter fot och nu är för lagstiftning om partibidrag, efter att "ha lyssnat in" kritiken.

I dag, efter mötet, hängde alla partiföreträdare kvar och ville gärna förklara hur viktigt det är med ökad öppenhet om vem eller vilka som stöder partierna ekonomiskt.

– Vi har sagt att en lagstiftning bör innefatta partiernas alla finansieringsformer och det betyder att man tittar på de delar som är den privata insamlingen. Men jag tycker också att man ska titta på det oavlönade arbetet som en del partier får och lotterilagstiftningen, sa Sofia Arkelsten.

Moderaternas partisekreterare syftar på krav på mer öppenhet från Socialdemokraterna. Partikassören Tommy Ohlström, som var Socialdemokraternas representant i dag, tycker att pengarna är redovisade för den som vill veta. Men han menar att en lagstiftning bör omfatta allt ekonomiskt stöd.

– Alla de komponenter som krävs för att medborgarna ska känna att de får en heltäckande redovisning av hur partierna finansierar sin verksamhet, sa han.

Folkpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har krävt lagstiftning sedan tidigare. Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner vill täppa till hål i dagens frivilliga överenskommelse. Det ska inte vara möjligt att gå runt öppenhet på alla bidrag över 20 000 kronor om året genom till exempel genom att donera flera gånger strax under gränsen, till sidoorganisationer eller enskilda politiker.

Anders Wallner vill att en ny lag ska gälla stödföreningar också, som till exempel Alliansens Vänner.

– De organisationerna tror jag att man ska titta på. Hur kan vi se till att de också behöver redovisa vilka intressen som donerar pengar till dem? säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista